POROVNANIE KÁVOVAROV PODĽA DRUHU POHONU.

Kávovary Espresso sa dajú zaradiť do mnohých kategórií, ako napríklad podľa typu mechanizmu pohonu, podľa typu automatizácie, ako aj podľa typu konštrukcie. V tomto článku sme stručne rozdelili kávovary podľa druhov pohonu. Tento článok pojednáva najmä o technických rozdieloch espresso kávovarov. Pokiaľ vás zaujímajú najmä úžitky a potrebujete pomoc pri kúpe, obrátte sa s radou na nás a my Vám skúsime s výberom pomôcť.

Espresso kávovary poháňané piestom

Espresso kávovary poháňané piestom sú ovládané pomocou páky umiestnenej na hlave kávovaru. Alternatívne ich môžeme volať aj „LEVA“ alebo „LEVER“ (LEVER OPERATED ESPRESSO MACHINES). Poznáme dva odlišné typy piestom poháňaných kávovarov: Manuálne piestom poháňané espresso kávovary a Pružinové piestom poháňané automatické kávovary. V oboch prípadoch využívame piest na vytvorenie tlaku potrebného pre extrakcie espressa. V prvom prípade ( manuálny piest) užívateľ manuálne vytvára rukou tlak na páku na hlave počas celej dĺžky extrakcie. Tým vie do značnej miery ovplivniť krivku extrakcie pozitívnym aj negatívnym spôsobom. Pri strojoch s pružinovým piestom užívateľ stiahňe piest a nechá ho vrátiť sa záberom pružiny do pôvovdného stavu. Strojcom tlaku v tomto prípade je pružina vytvárajúca štandardný tlako okolo 8-10 bar. Krivka extrakcie je v tomto prípade stanovená fizykálnymi vlastnosťami pružiny. Nakoľko však býva veľmi odlišná o bežných čerpadlom pohňaných kávovarov, mnohí odborníci považujú práve tento typ kávovaru za najlepší pre jednoduchú prípravu dokonalého espressa.

Espresso kávovary poháňané čerpadlom

Prvým krokom k automatizácii kávovarov bol vývoj kávovarov poháňaných čerpadlom. Tie dnes patria k najpopulárnejším kávovarom na trhu. Jednou z hlavných výhod kávovarov poháňaných čerpadlom je konštantný,ale nastaviteľný tlak vody pôsobiaci na extrakciu. V kávovaroch sa používajú dva druhy čerpadiel: Rotačné čerpadlá sa zvyčajne používajú v profesionálnych kávovaroch. Nakoľko je niekedy ťažké definovať hranicu medzi profesionálnym pákovým kávovarom a pákovým kávovarom pre domáce použitie, možeme ešte dodať, že rotačné čerpadlá sa zvyčajne používajú v kávovaroch, ktoré majú priame napojenie na vodovodnú sieť. Niekedy totiž domáce pákové kávovary sú iba zmenšeninou profesionálnych kávovarov a nebiť ich slabšieho výkonu a s ním spojeného možného zaťaženia, nepoznali by sme rozdiel oproti profesionálnym kávovarom vo výsledku práce. Naopak vybračné čerpadlá sa takmer výlučne používajú v domácich, prípadne kancelárskych kávovaroch. Rotačné čerpadlá sú náchylnejšie na zadretie pri nedostatku vody. Preto by bolo menej vhodné ich používať pri nádržkových kávovaroch. Ich nespornými výhodami sú trvácnosť nastaviteľnosť tlaku. Vybračné čerpadlá sú odolnejšie pri výpadku vody a majú menej nákladnú výrobu. Nevýhodou je ich vyššia hlučnosť oproti rotačným čerpadlám a nemožnosť regulácie tlaku na čerpadle. Ten je však u niektorých výrobcov regulovateľný systémovo a to nastaviteľným pretlakovým ventilov, v sústave medzi čerpadlom a hlavou kávovaru.

Espresso kávovary poháňané parou

Kávovary poháňané parou využívajú tlak horúcej vody na prípravu espressa. Je to prvá technológia ktorá sa pužila na prípravu espressa. Hoci v dnešnej dobe ešte nájdeme pár modelov kávovarov pripravujúcich espresso touto technológiou, tá sa považuje za lacnú a nahradenú, technológiami schopnými lepšej extrakcie ako Piestom poháňané kávovary a čerpadlom poháňané kávovary.

Espresso kávovary poháňané vzduchom

Espresso kávovary poháňané vzduchom sú nedávnym vynálezom v oblasti kávovarov.V tomto prípade nám stlačený vzduch vytvára tlak potrebný na prípravu nápoja. Vzduchová pumpa nalieva horúcu vodu pod tlakom na kávové zrná. Thermo banka nesie túto horúcu vodu. Horúci v zduch sa výrába buď pomocou elektrického kompresora alebo ručnej pumpy..

Vladimír Kalúz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz